Da sve bude na vreme

Od puberteta pa do menopauze, menstruacija je veran pratilac svake žene. Iako po svojoj prirodi nije baš ugodna, ono što nam je mnogo neprijatnije je kada je neredovna. Uvek je bolje kada možemo skoro u dan da budemo sigurne kada će stići, ne samo da bismo lakše planirale slobodne aktivnosti, već zato što njen čest izostanak obično ukazuje na neki poremećaj.

Neredovne menstruacije su najjasniji pokazatelj da se u našem telu ne odvija uigrana smena hormona tokom mesečnog ciklusa. Kada je sve kako treba, od oko sedmog dana ciklusa nivo estrogena naglo raste, i to je onaj period kada se osećamo najbolje, najbistrije i najsnažnije. Par dana kasnije skače i luteinizirajući hormon koji obezbeđuje zdravu ovulaciju. Ovulacija, sazrevanje jajne ćelije i njen put kroz jajovod, predstavlja samu sredinu ciklusa, koja se, u idealnim uslovima, dešava oko četrnaestog dana, a za rast folikula, količinu i kvalitet jajnih ćelija u jajnicima već se postarao folikulostimulišući hormon. Odmah potom, luteinizirajući hormon naglo opada, dok je estrogen već na svojoj donjoj granici. Sada nastupa progesteron koji priprema telo za trudnoću ako je došlo do oplodnje, a ako nije, podstiče ljuštenje endometrijuma, unutrašnjeg omotača materice, koji je prethodno zadebljao zahvaljujući estradiolu, a potom se izbacuje tokom menstruacije na samom kraju mesečnog ciklusa. I kada se završi jedan krug, nastupa novi…

Tako bi to trebalo da izgleda… Međutim, kada su nam hormoni „posvađani“, neke ili sve faze ovog procesa mogu izostati. Premali nivo estradiola znači pretanki endometrijum i izostanak ili veoma kratku i „bledunjavu“ menstruaciju. Premalo folikulostimulišućeg hormona znači da će jajna ćelija biti nerazvijena i nekvalitetna, ali i da će nivo estrogena biti nizak. Bez progesterona endometrijum materice neće se odvojiti i oljuštiti, a bez dovoljno estrogena, koga bismo mogli nazvati i dirigentom naših polnih hormona, ne samo da će čitav proces zakazati, već ćemo i mi biti stalno umorne, bezvoljne, bubuljičave, neženstvene…

Nažalost, to što se loše osećamo samo je početak, jer hormonalni disbalans predstavlja idealno tlo za niz poremećaja koji se teško leče, poneki čak i nikako, a mnogo nam narušavaju kvalitet života i vode u neplodnost. Verovatno najteži i najbolniji od njih je endometrioza, ali ništa bolji nisu ni sindrom policističnih jajnika, miomi, ciste, fibrocistične dojke, dok su nam neprijatni i prenaglašeni simptomi PMS-a gotovo zagarantovani. Svaki od ovih poremećaja utiče i na nivo naše plodnosti, pa jednog dana kada odlučimo da postanemo majke suočavamo se sa surovom istinom da to neće ići baš tako glatko.

Zato je važno da reagujemo čim primetimo da nam ciklus nije redovan. Osim obaveznog i redovnog ginekološkog pregleda i saveta lekara, od velike pomoći može nam biti lekovito bilje. Virak, hajdučka trava, neven, crveni zdravac, rusomača, peršun… Sve su to biljke koje su u našem narodu poznate kao veliki prijatelji žena, a danas se mogu naći u savremenom i stručno pripremljenom preparatu: Femisanu A. Osim što postoji u obliku kapi – tinkture, tu su i kapsule obogaćene cinkom i zlatnom makom koje su veoma jednostavne za upotrebu i prilagođene tempu svake savremene i zaposlene žene.

Femisan A se stara ne samo da menstruacija uvek dođe na vreme, već i da hormoni budu u balansu i da se spreče ili otklone poremećaji koje donosi njihov disbalans.