Mudre kombinacije

Da li vam je šnicla i krompir omiljena hrana? A da li ste svesni koliku štetu činite svom organizmu kada pojedete takav obrok? Jedna vrsta hrane vari se duže od druge, i pomoću različitih enzima. Neke se bolje vare u kiselom okruženju, a neke u alkalnom. Ako hranu pogrešno kombinujemo i pojedemo odjednom, organizam ne samo da ne može da je dobro svari i iskoristi nutrijente, već se osećamo umorno, teško i pospano.

Nikako!

Voće se najbrže vari, pa ako ga pojedemo za dezert nakon obilnog obroka, pašće nam kao kamen na želudac. Voće, dakle, treba jesti na ’gladan stomak’, do pola sata pre obroka. Nakon voća, sledeće po brzini varenja je zeleno lisnato povrće, pa neskrobasto povrće, potom skrobasto povrće i testenina, i na kraju proteini.

Nedovoljno ili loše svarena hrana uzrok je mnogih oboljenja i gojaznosti. Najgora kombinacija hrane je protein plus skrob, jer se najteže vari i izaziva nadutost, gasove, gorušicu i pad energije, a na duže staze visok holesterol, dijabetes, oboljenja jetre i debelog creva i povećanje telesne mase. Proteini se najbolje vare u visoko kiseloj sredini, dok se skrob vari u visoko alkalnoj sredini. Kada se jedu zajedno naš digestivni sistem je zbunjen i pravi neutralnu sredinu, koja ne odgovara ni jednoj od ove dve grupe hrane. Hrana se tako nesvarena dugo zadržava u crevima, fermentiše i truli. Fermentacijom se stvaraju šećeri kojima se hrane gljivice, poput kandide, u našem digestivnom traktu i nekontrolisano se množe.

Ni ovo!

Skrob je ugljeni hidrat sa niskim procentom vode, i sadrže ga najviše, na primer, hleb, krompir, grašak, soja, bundeva, leblebije, kukuruz i pasulj. Sva skrobasta hrana spada u ugljene hidrate, ali nisu svi ugljeni hidrati skrobasti. Što veći procenat vode neka hrana sadrži, to se lakše vari, i obrnuto. Kada jedemo skrobastu hranu, njeno varenje počinje već u ustima gde se luči enzim ptialin, zato je treba dobro žvakati, u stomaku se stvaraju alkalni uslovi, da bi se varenje kompletiralo u crevima.

Kada jedemo proteine, kao što su jaja, mlečni proizvodi, meso, živina, riba, u stomaku se luči hidrohlorična kiselina i enzim pepsin, koji prave kiselu sredinu za varenje.

Da!

Za razliku od ove dve vrste hrane, neskrobasto povrće se vari podjednako dobro i u kiseloj i u baznoj sredini. Dakle, umesto da uz šniclu pojedete krompir, za prilog je bolje da izaberete nešto od sledećeg: zeleno lisnato povrće – blitva, spanać, sve vrste lisnatih salata, kupus, bok čoj, brokoli, karfiol, špargle, šargarepu, celer, luk – crni i beli, repu, tikvice, krastavac i cveklu.

Da!

Nakon proteinskog obroka treba sačekati četri sata pre nego što pojedemo skrobasti obrok. Nakon skrobastog obroka treba sačekati tri sata pre nego što pojedemo proteinski obrok. Šećer ne treba kombinovati ni sa jednom hranom. Ako baš morate, zasladite čaj ili kafu, ali nemojte jesti ništa uz to. Tokom obroka nemojte piti hladnu vodu. Tečnost treba uneti 15 minuta pre obroka, a ako baš moramo da pijemo za vreme jela, neka to bude nešto toplo i nezašećereno (topao čaj, na primer).

Da, ali nikako posle obroka!

Dakle, ako pravite krompiriće, servirajte ih uz salatu, pa tri sata kasnije pojedite mesni obrok. Ako spremate meso, pored salate, možete ga jesti sa grilovanim povrćem – tikvicama i paprikom, i nakon 4 sata možete pojesti neku testeninu. Pasulj i sočivo spremajte bez mesa. Jaja ili ribu jedite sa spanaćem ili blitvom.  A voće jedite samo za užinu ili doručak. Nije tako komplikovano kao što se na prvi pogled čini. Pritom, možete jesti sve što volite, samo u različito vreme, a da se kilogrami ne lepe. Ako pritom pre obroka popijete Equigal, uspeh je zagarantovan.