Omega za novi početak

Menopauzu karakteriše pre svega opadanje nivoa polnih hormona, naročito estrogena, pa zato predstavlja kraj reproduktivnog perioda žene. Oko pedesete godine života nastupa nova životna faza, i kod mnogih žena taj prelaz može biti buran, uz brojne neprijatne simptome: valunge, preznojavanja, nesanicu, nervozu, razdražljivost, gubitak samopouzdanja, opadanje kose… To su tek simptomi koji se fizički manifestuju i ne možemo a da ih ne primetimo. Ono čega nismo direktno svesne, jesu pritajeni procesi koji se neće ispoljiti odmah, ali mogu biti okidači za ozbiljnije poremećaje koji će kasnije nastupiti.

Zato je u menopauzi važno redovno raditi analize i proveravati kakvo je stanje naših kostiju, kardiovaskularnog sistema, endokrinog sistema, posmatrati kakvo nam je mentalno zdravlje i da li primećujemo znake depresije, i uz sve to zdravo se hraniti, bezbedno izlagati suncu i dovoljno se kretati. A kada je ishrana u pitanju, mnogo je razloga da se postaramo da bude bogata omega nezasićenim masnim kiselinama. Zovu se još i esencijalne, jer su našem organizmu neophodne, a organizam nije u stanju da ih sam stvori, pa je potrebno da ih unosimo hranom. Nezasićene masne kiseline postoje u više oblika:

 • alfa-linoleinska kiselina (ALA) je omega-3 kiselina koje ima u nekim orašastim plodovima i semenkama, čija i lanenom semenu, zelenom lisnatom povrću, soji… Da bi ALA bila pravilno iskorišćena, naše telo je mora konvertovati u EPA ili DHA. Taj proces je često vrlo otežan i neefikasan, a zavisi dosta i od minerala kao što su bakar, kacijum, magnezijum, cink, gvožđe, i vitamina B6 i B7.
 • Gama-linoleinska kiselina (GLA) je omega-6 masna kiselina koje ima u semenju nekih biljaka kao što su žuti noćurak, borago, golica, suncokret, orah, badem, soja…
 • Eikozapentaenska kiselina (EPA), je omega-3 kiselina, kao i
 • dokosaheksaenska kiselina (DHA) – obema su bogate ribe kao što su haringa, sardina i masne ribe poput lososa i tune, jesetra, škampi, ulje jetre ajkule i bakalara, i alge.
 • Pored omega-3 i omega-6, postoje i omega-9 masne kiseline koje naše telo može da proizvodi, ali je korisno unositi ih i hranom. Bogata omega-9 masnim kiselinama su ulja plodova i semenki, kao što su maslinovo ulje, ulje indijskog oraha, badema, avokada i kikirikija.

A kako nam ove masne kiseline mogu pomoći u menopauzi?

 • Naučna istraživanja su pokazala da EPA kod žena koje ulaze u menopauzu dokazano smanjuje intenzitet i učestalost valunga i preznojavanja.
 • Esencijalne masne kiseline su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga, srca i krvotoka, regulišu nivo holesterola, triglicerida i krvnog pritiska. Upravo nam je kardiovaskularni sistem „na meti“ kada ulazimo u menopauzu, i pod većim smo rizikom od srčanog i moždanog udara.
 • U prelaznom periodu žene često osećaju „mentalnu izmaglicu“, imaju osećaj da im je teško da bilo šta zapamte i da lako zaboravljaju. Zato je pomoć esencijalnih masnih kiselina dobrodošla da pospeši rad mozga, poboljša kognitivne funkcije, koncentraciju i pamćenje…
 • …ali i da zaštiti nervni sistem i mentalno zdravlje. Neki od čestih simptoma menopauze su nervoza, lupanje srca, nervna prenadraženost i depresija. Omega-3 masne kiseline dokazano pomažu kod depresivnih stanja i popravljaju raspoloženje.
 • S dolaskom menopauze naš metabolizam se menja, i veoma lako nam se lepe kilogrami, naročito u predelu struka. Omega-3 masne kiseline pospešuju metabolizam, daju osećaj sitosti i pomažu nam da održimo zdravu kilažu, ali i da sprečimo ozbiljnije poremećaje poput insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Omega-9 masne kiseline takođe doprinose održavanju zdravog nivoa insulina.

 • Ako već patimo od nekih hroničnih oboljenja ili autoimunih bolesti, u menopauzi se one mogu intenzivirati. Omega-3 i omega-6 masti nam pomažu da smanjimo upale i držimo pod kontrolom oboljenja kao što su reumatoidni artritis, dijabetes i ateroskleroza, a ako ne patimo od njih, doprineće njihovom sprečavanju. Takođe su važne u sprečavanju raka dojke.
 • Još jedan nemili pratilac menopauze je manjak energije. Kako estrogen opada, tako nam je sve teže da se pokrenemo. I tu nam opet pomažu ove masne kiseline koje nam podižu nivo energije.
 • Jedan od najvećih rizika pod kojim su žene u menopauzi je onaj od osteoporoze. Bez zaštite estrogena kosti brže propadaju i smanjuje se koštana masa. Omega-3 su zato važne jer igraju veliku ulogu u zdravlju kostiju i zglobova i sprečavanju osteoporoze. Njihova antiinflamatorna svojstva smanjiće i osećaj bola u zglobovima koji je čest pratilac menopauze.

Ako smo u bilo čemu preterivali u mladosti i srednjem dobu, menopauza će nas sigurno naučiti da budemo umereni, jer ćemo posledice svake vrste neumerenosti sigurno osetiti na sopstvenoj koži. Tako i esencijalne masne kiseline treba unositi umereno, najbolje kroz hranu tako što ćemo više puta tokom nedelje imati ribu na trpezi, i umesto nezdravih grickalica užinati orašaste plodove i semenke. Uz njih je važno unositi dosta minerala i vitamina iz svežeg povrća i voća, i umereno vežbati, najbolje na čistom vazduhu i umerenom suncu.

Ali nisu nam esencijalne masne kiseline jedini prijatelji u menopauzi. Tu je i Femisan B. To je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji doprinosi očuvanju normalnog fiziološkog stanja žena tokom prelaznog perioda. Osim što umanjuje i otklanja neprijatne simptome menopauze, Femisan B deluje i preventivno kod dijabetesa, kardiovaskularnih poremećaja i osteoporoze. Menopauza jeste kraj reproduktivnog perioda žene, ali je i početak jednog novog, stabilnog i mudrošću ispunjenog perioda. Femisan B – za novi početak!