Ravensara sa Madagaskara

Pre oko 180 miliona godina, superkontinent Gondvana počinje da se cepa. Jedan deo kopnene mase sadrži današnje teritorije Antarktika, Australije, Indije i Madagaskara. Docnije, pre oko 160 miliona godina, Madagaskar se odvaja od Afrike, a potom i od Indije pre oko 90 miliona godina. Od tada, ovo ostrvo ostaje izolovano od ostatka sveta i na njemu se razvija potpuno jedinstveni život.

Madagaskar je ostrvo četvrto po veličini na svetu, a nalazi se u Indijskom okeanu, istočno od Mozambika u Africi. Zbog njegove posebnosti, ekolozi ga zovu osmim kontinentom. Oko 80% biljaka i životinja sa Madagaskara živi samo tu i nigde više na planeti. Verovatno je najpoznatiji po lemurima, malim primatima sa prugastim repom, i šarenim kameleonima, ali ono što je manje poznato je da je ovo ostrvo dom skoro 12000 biljnih vrsta koje samo tu rastu. Mnoge od njih su lekovite, i sadrže alkaloide kao što su vinblastin i vinkristin koji pomažu kod limfoma, leukemije i drugih vrsta karcinoma, a potekle su od zimzelena (iz roda Vinca), biljke – simbola besmrtnosti.

U tom obilju šarolikog života, sa Madagaskara nam dolazi jedna biljka izuzetnih svojstava. Ravensara je visoko drvo koje uspeva u prašumama ovog ostrva, a naučno ime mu je Ravensara Aromatica. Njegovo eterično ulje je među domorocima od davnina cenjeno kao svemogući lek, a narodno ime mu je hazomanitra, što bukvalno znači ’mirisno drvo’. Seme mu je slično muskatnom oraščetu, pa ga ponekad zovu i orašče sa Madagaskara. Za pripremu ulja koristi se sočno, aromatično, jarkozeleno lišće. Ulje je jakog i oštrog mirisa i podseća na čajevac i kamfor.

Ono ima toliko korisnih svojstava da ih je teško sve pobrojati. Navešćemo neke. Ulje ravensare je:

 • antiseptično – sprečava infekcije
 • antibakterijsko – uništava neke vrste bakterija
 • antivirusno – uništava neke vrste virusa, naročito herpes, odnosno herpes zoster.
 • antioksidantno – štiti ćelije od slobodnih radikala
 • antiperspirant – sprečava prekomerno znojenje
 • ekspektorativno – pomaže izbacivanje sluzi iz organizma
 • antiinflamatorno – sprečava upale kože
 • analgetično – olakšava bol
 • anti-alergijsko – ublažava alergijske reakcije
 • karminativ – sprečava nadimanje u crevima
 • antispazmodik – ublažava grčeve
 • antitumorno – uništava ćelije tumora
 • afrodizijak – pojačava libido
 • antidepresiv – stimuliše čula, elimiše negativne emocije, ublažava glavobolju.

Ravensara je odličan analgetik i ublažava razne vrste bola, kao što su glavobolja, zubobolja, bol u mišićima i zglobovima, bol u uhu. Sjajna je kod alergija, i ne samo da će ukloniti njene posledice, već će izgraditi otpornost organizma da se ubuduće nosi sa alergenima. Ovo ulje uništava bakterije, sprečava njihovo širenje, leči stare infekcije i ne dopušta novima da se šire. Od davnina se koristilo kod teških infekcija poput kolere ili tifusa. Slično tome, ulje uništava i gljivice, sprečava njihov rast i ubija spore. Zato je idealan lek kod gljivičnih infekcija uha, nosa, kože i noktiju. Ravensara ubija i viruse, dovodi do prokidanja cisti i uništava viruse unutar nje. Zato je odlična kod prehlade, gripa, boginja i zauški.

Ovo ulje je fatalno po vrlo opasnu stafilokoku, Staphylococcus Aureus, koja napada nezaštićene rane i osetljive unutrašnje organe. Ova stafilokoka može dovesti do sepse, naročito kod novorođenčadi, pošto se munjevitom brzinom proširi po telu, izazivajući bol u mišićima, grčeve, kontrakcije, konvulzije, groznicu i otoke. Ulje ravensare sadrži vrlo korisne komponente, poput limonena i metil eugenola, koji ubijaju bakterije i sprečavaju njihovo širenje, kako spolja tako i iznutra.

Miris ravensare je vrlo jak i specifičan, i pokazao se kao veoma uspešan u suzbijanju hronične depresije kod pacijenata na koje je primenjivana aroma-terapija. Ravensara će smiriti nervozu, smanjiti grčeve, ublažiti kašalj i pomoći mišićima i nervima da se opuste. Shodno tome, dobar je i afrodizijak, jer opušta telo a pojačava libido i sprečava erektilnu disfunkciju.

Ravensara se može koristiti kod kuće ili na poslu za dezinfekciju. Radni stolovi i kompjuterske tastature prepune su virusa i bakterija. Ovo ulje, ne samo što će uništiti sve nepoželjne mikrobe, već će ostaviti za sobom miris svežine, koji pritom nema nikakvih neželjenih dejstava za razliku od veštačkih osveživača. Zato ga treba sipati u isparivače ili u bočicu vode sa pumpicom pa isprskati sve površine. Isto tako može se isprskati i posteljina, jastuci i madrac, pa će nam i san biti zdraviji i ugodniji.

Kada ulje dođe u kontakt s našim telom, možemo očekivati da će pospešiti izbacivanje toksina, viška vode i masti, poboljšati protok limfe, i na taj način smanjiti edeme, akne, kožne čireve, ali i hipertenziju i smetnje u varenju. Otkloniće i nagomilanu sluz u disajnim organima, ublažiti kašalj i olakšati disanje.

Osim što je sjajno samo po sebi, ulje ravensare se odlično slaže sa drugim eteričnim uljima, poput lovora, bergamota, kedra, eukaliptusa, geranijuma, đumbira, lavande, bora, ruzmarina, čajevca, majčine dušice…

Ravensara je potpuno bezbedna za upotrebu, može se stavljati direktno na kožu i sluzokožu, u kupku, u inhalator, ali kao i sva eterična ulja, ne sme se piti. Najbolje je koristiti je u čistom obliku, ili u pouzdanim, prirodnim preparatima.

S obzirom da je ravensara smrt za viruse, njeno ulje je idealno za borbu protiv upornih i dosadnih virusnih bradavica. Uz eterična ulja čajevca i divljeg origana, kao i ricinusovo ulje, lanolin i ekstrakt vrbove kore, ravensara je deo recepture izuzetnog Devi melema za virusne bradavice. Ovaj melem bezbolno i trajno uklanja bradavice za par nedelja.

Ravensara sa Madagaskara, uz pomoć Herba Sveta, sada i kod nas čini čuda!