Tantalove muke

Pojava kamena u urinarnom traktu nije nikakva novost. Početkom 20. veka arheolozi su pronašli kamen u bešici mumije stare preko 4500 godina. Drevni narodi su imali posebne metode za uklanjanje kamena, a najstarije zapise ostavio nam je indijski hirurg Sušruta u 8. veku pre naše ere.

Bol koji prouzrokuje kamen u bubregu smatra se jednim od najjačih koje čovek može da iskusi. Danas postoje proverene metode da se kamen razbije, smanji ili hirurški odstrani koje su potpuno bezbedne i relativno bezbolne po pacijenta. Ali, šta mislite, kako se to nekada radilo kada nije bilo anestezije i sterilnih instrumenata? Jedan sačuvani srednjovekovni opis metoda uklanjanja kamena iz bešike liči na horor film. Eto još jednog razloga da budemo zahvalni na vremenu u kom živimo.

Inače, u srednjem veku ovakve ’operacije’ obavljali su posebni ’hirurzi’ koji su se zvali litotomisti. Litotomija je stručni termin za vađenje kamena iz bešike, žuči ili bubrega koji se i danas koristi, ali litotomisti iz srednjeg veka mnogo su se razlikovali od današnjih hirurga. Pre svega, oni su bili putujući hirurzi. Putovali su Evropom, od mesta do mesta, i izvodili operacije. Pacijenti su im najčešće bili muškarci sa velikim kamenjem u bešici koji su bili u agoniji od bola i nemogućnosti da mokre. Na ovakve intervencije bi obično čekali dok im život ne bi postao apsolutno nesnosan, jer su znali šta ih čeka. Veći broj pacijenata litotomista umro bi od infekcije, jer su se tada koristili potpuno nesterilni instrumenti, a intervencije izvodile u nehigijenskim uslovima. Pa onda možete misliti u kakvoj agoniji bi bio čovek koji bi pristao da padne šaka jednom litotomisti. I to je još jedan razlog zašto su ovi hirurzi preferirali nomadski način života: da pobegnu pre nego što pacijent skonča a besna rodbina organizuje linč.

Le Dran, Surgical instruments for lithotomy. Credit: Wellcome Library, London.

Iako su današnje metode uklanjanja kamena iz urinarnog trakta neuporedivo efikasnije, bezbolnije i bezbedne, preventiva ipak nema premca. Prvo i osnovno pravilo preventive je piti dosta vode. A drugo – pustiti prirodu da nam pomogne. Čestoslavica, koren maslačka, zlatnica, samo su neke od biljaka koje efikasno pomažu kod sledećih tegoba:

  • upala bubrega
  • upala mokraćne bešike
  • infekcije mokraćnih puteva (Escherichia coli, Staphylococcus, Streptococcus, Proteus)
  • pesak u bubrezima i mokraćnoj bešici
  • ciste na bubrezima
  • povišen kreatinin

Ako ste skloni nakupljanju peska ili kamena u urinarnom traktu ili čestim infekcijama, veoma je bitno da reagujete na vreme. Ne dozvolite da dođete u situaciju da vas more Tantalove muke. Sećate se priče o Tantalu? Bogovi su ga osudili da bude večno gladan, žedan, i da mu iznad glave visi kamen koji svakog trenutka može da mu se surva na glavu i ubije ga. Tako se oseća i čovek sa kamenom u urinarnom traktu – žedan je jer se plaši da pije tečnost, znajući da će to izazivati dodatan bol pri mokrenju. Gladan je jer mu u toj agoniji ni hrana ne prija. A kamen koji mu visi nad glavom prati ga svuda jer je svestan da je to problem koji se neće rešiti sam od sebe.