Voće bogova

Da li znate koje voće ima veći procenat masti nego ugljenih hidrata? Pomoći ćemo vam:

  • Asteci su ga zvali voćem plodnosti. Na jeziku Asteka zove se ahuacatl, što označava i jedan deo muške anatomije na koji voće liči.
  • Englezi, kada su se prvi put susreli s njim, pogrešno su izgovorili naziv ovog ploda, pa je od tad poznat i kao ’aligatorova kruška’.
  • U Južnoj Americi zove se i ’zimska jabuka’.
  • Naučni naziv mu je Persea Americna.
  • A sada ćete sigurno pogoditi: od nje se pravi čuveni sos ’ahuacamolli’, poznatiji kao gvakamole.

 

Da, to je avokado. Zapravo, ’aligatorova kruška’ ga dobro opisuje: kora mu je zelenkasta, neravna, baš kao koža aligatora, a kruškastog je oblika. Ali bolje bi mu odgovarao naziv – voće bogova. Jer ispod kore krije se mesnati deo ploda izuzetnih nutritivnih vrednosti.

Ako bismo pravili rang-listu najzdravijih plodova prirode, avokado bi se sigurno našao na samom vrhu. Avokado je izuzetno bogat vitaminima K, C, B5, B6, E, folatima, kalijumom, magnezijumom, manganom, bakrom, gvožđem, cinkom, i nešto manjim količinama vitamina A, B1, B2 i B3. U 100 grama ovog ploda ima 15 grama izuzetno zdravih masti, i samo 160 kalorija. Avokado ima nizak procenat ugljenih hidrata, a nema ni malo holesterola, natrijuma ili zasićenih masti. Zato je idealan sastojak raznih dijeta.

Avokado ima veći procenat kalijuma nego banana, pa je pravi prijatelj osoba sa visokim krvnim pritiskom, sklonim srčanim oboljenjima, moždanom udaru ili problemima sa bubrezima. Ali još veći razlog da ga prigrle srčani bolesnici leži u činjenici da ovo rajsko voće ima veliki procenat najzdravijih masti, neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Najveći procenat masti u avokadu čini oleinska kiselina, koja se nalazi i u maslinovom ulju. Ozbiljne kliničke studije dokazale su da avokado može značajno da smanji nivo ukupnog holesterola, trigliceride u krvi i da poveća nivo dobrih holesterola. Oleinska kiselina smajuje upale i rast tumora, i umanjuje negativne efekte hemoterapije. Dokazano je da avokado sprečava rast ćelija raka prostate. Ulje avokada pogodno je i za kuvanje jer dobro podnosi toplotu.

Ali to nije sve: avokado ima još dva izuzetna sastojaka – lutein i zeaksantin, koji nam čuvaju oči. Ovi karetonoidi nam štite mrežnjaču od degeneracije i sprečavaju kataraktu. Pored toga, avokado ima i protiv-upalno dejstvo koje pomaže osobama koje boluju od osteoartritisa.

Dobra vlakna, kao i D-manoheptuloza, vrsta šećera zastupljena u avokadu, zaslužni su što dugo osećamo sitost, pa se neće desiti da nam naglo padne ili skoči šećer. Pritom, ova vlakna su rastvoriva, i hrane korisne bakterije u crevima koje pomažu varenje i štite nam imunitet. Svi znamo da nije dovoljno samo unositi zdrave sastojke, potrebno je pomoći telu i da ih apsorbuje. Jedna studija dokazala je da ako dodamo ulje avokada u salatu, povećaćemo apsorpciju antioksidanata za 2 do 15 puta. Dakle avokado je sam po sebi zdrav, ali pored svojih korisnih sastojaka, pomaže da bolje iskoristimo i one iz drugih namirnica. To je još jedan razlog što je avokado idealan sastojak dijete za mršavljenje, jer nam topi loše masti ali nam pritom hrani telo i štiti zdravlje.

I zato, kada se sledeći put u prodavnici mašite za neku industrijsku paštetu prepunu konzervanasa, zastanite, odšetajte do police sa voćem i povrćem i uzmite avokado. Namažite ga na neki lepi hleb sa semenkama, pospite tucanom paprikom i susamom. Ako tome dodate još i jedno bareno jaje, imaćete ukusan i veoma zdrav obrok.

Ali avokado ne morate unositi samo unutra, već i spolja. Esencijalne masne kiseline ulja avokada rengenerišu i podmlađjuju kožu. Ulje ima antibakterijsko svojstvo, pa pomaže zaceljivanju rana, akni i dermatitisa. Kod ekcema i psorijaze će ublažiti svrab. Odlično je i da ga nanesete pre sunčanja. Ulje od avokada je samo jedan od sastojaka sjajnog Devi melema za regeneraciju. Ovaj potpuno prirodni melem, stručno osmišljen u laboratoriji Herba Sveta, pomaže pri lečenju kožnih bolesti, ublažava simptome i ubrzava zarastanje rana, ali se može koristiti i za preventivu i svakodnevnu negu kože.